Reportage Vastgoedjournaal deel 2: ‘Aanloopstraten Gouda veel meer in trek dan hoofdwinkelstraat’

Reportage Vastgoedjournaal deel 2: ‘Aanloopstraten Gouda veel meer in trek dan hoofdwinkelstraat’

Mr. M. Th. van Burken RT RM

29 september 2016

Hoe staat het met de vastgoedmarkt in Gouda? In de rubriek Vastgoedreportage legt Vastgoed Jounaal deze vraag voor aan lokale makelaars om zo de kansen en uitdagingen in kaart te brengen. In deze tweeluik komen de kantorenmarkt, de bedrijfsruimtemarkt en de retail aan bod. VJ sprak uitgebreid met Frederik Jan Hordijk, bedrijfsmakelaar bij Van ’t Hof Bedrijfshuisvesting in Gouda en Mark van Burken, bedrijfsmakelaar bij Basis Bedrijfshuisvesting Gouda.


De retailmarkt in Gouda is volgens Van Burken een ander verhaal dan de bedrijfsruimtes. “Het zorgenkindje is op dit moment het gebied op de Kleiweg en de Hoogstraat. Je ziet daarentegen dat de aanlooproutes wel floreren, mensen zoeken beleving in de kleinere straten. Er is een kentering gaande in de leegstand, mensen vertrekken van de A1, dus de prijzen zijn aan het dalen. Dit betekent wel dat het interessanter is voor de mensen op de aanlooproute om te verhuizen en voor goedkopere prijzen een betere locatie met meer voetverkeer hebben.”


18% leegstand
Hoe zit het met de leegstand? Hordijk licht toe: “Op dit moment is er op de hoofdwinkelstraat van Gouda (Kleiweg en Hoogstraat) circa 18% leegstand, zo’n 22 winkels staan leeg. In de aanloopstraten van Gouda is circa 7% leegstand. Met de aanloopstraten gaat het nu heel snel de goede kant op. Hierdoor zal ook samen met de revitalisering van de kop van de Kleiweg de hoofdwinkelstraat in beweging komen”.


En waar is het meeste aanbod? Hordijk: “Er is veel aanbod op de A1-locaties, voornamelijk omdat grote ketens zijn omgevallen. Bijvoorbeeld de V&D, schoenenwinkels zoals Dolcis en verschillende kledingwinkels zoals Men@Work en Mexx. De aanloopstraten in Gouda zijn wel goed gevuld. Gouda heeft een groot verzorgingsgebied, maar we hebben niet meer alle bekende merken. Mensen gaan voor mode nu toch meer naar de grote steden zoals Rotterdam. Maar Gouda heeft de charme van een mooi marktplein en natuurlijk de kaasmarkt, daarmee onderscheiden we onszelf.”

Kieskeurig
Een gevolg van de leegstand is dat retailers selectiever zijn. Hordijk: “Er is meer keus, dus winkeliers zijn kieskeurig in hun vestiging.            Dat betekent ook dat ze nadenken over of ze wel in Gouda willen zitten of juist in een grotere stad. Er zijn ketens die bijvoorbeeld hun huurcontracten hebben opgezegd, zoals Vero Moda.”
Van Burken voegt toe: “De leegstand kunnen we hopelijk vullen met andere winkelketens, denk aan Flying Tiger of O’moda. Je merkt dat ketens die een goede internetkant hebben, niet willen achterblijven met fysieke winkels en dat die dus de meters gaan overnemen. Er zijn genoeg ketens die zich richten op steden zo als Gouda met minder dan 100.000 inwoners. Ik ben ook positief over de toekomst. Er is veel geïnvesteerd in parkeren en dat werpt zijn vruchten af. Ik voorspel dat de binnenstad binnen vijf jaar weer genormaliseerd is.”

Loper van Gouda
Toch blijft de retail niet stil staan, zo wordt er hard gewerkt aan de uitstraling van de stad. Hordijk: “De loper van Gouda heeft een nieuwe uitstraling gekregen. Zo zijn alle fietsen weggehaald en is er horeca bijgekomen. Het is nu echt een belevingsgebied geworden en dat is een win-win situatie. Door de kop te revitaliseren, met nieuwe bestrating, straatmeubilair en een plein voor terrassen toe te voegen maak je een
verschil. Dit was niet alleen een initiatief van de gemeente, de winkeliers hebben ook meebetaald.”

Ook is er een centrummanager aangesteld door de gemeente. Hordijk: “Er is een overlegorgaan waarin de winkeliers in het centrum en de gemeente bespreken wat er gedaan moet worden om het centrum op te fleuren. De aangestelde centrummanager brengt vastgoedeigenaren met leegstaande panden in contact met winkeliers.”

Kortere verhuurperiodes
En hoe zit het met de prijzen? Van Burken: “De huurprijzen in de retail zitten op dit moment vanaf €125 per meter per jaar bij op aanlooplocaties en rond €450 per meter voor de meest courante en beste locaties.” Hordijk geeft nog een laatste advies aan de winkeleigenaren in Gouda: “Zorg voor marktconforme prijzen en wees ook flexibel in je verhuur. Accepteer kortere verhuurperiodes, hier is de gehele Goudse markt mee
gediend. Voor vele huurders is het oude model van 5 + 5 jaar niet meer haalbaar en daarom willen ze vaak 1-jarige of zelf halfjarige contracten. Als je een kwalitatief goede huurder hebt, waarom niet? Je vastgoed wordt alleen maar afgewaardeerd als je geen huurder hebt, inclusief de winkels eromheen, dus dit is een goed alternatief. “

Bron: Vastgoedjournaal

Zie ook deel 1 over de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt.