Ondernemer, inspirator en Quick Boys-supporter

In zijn woonplaats Katwijk is woensdag 18 mei 2016 volslagen onverwacht Paul van der Plas overleden. Hij was oprichter en directeur van Basis Bedrijfshuisvesting, het grootste bedrijfsmakelaarkantoor in de regio. Ook was Van der Plas oud-voorzitter van de businessclub van Quick Boys. Zijn bedrijfsnaam prijkte van 2009 tot 2012 op het shirt van de hoofdmacht van de voetbalclub. De Katwijker is 61 jaar geworden.

Paul van der Plas vestigde halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw zich als bedrijfsmakelaar in Leiden. Zijn bedrijf Basis Bedrijfshuisvesting maakte vervolgens een gestage groei toen er een tweede vestiging in Alphen aan den Rijn en een derde in Gouda volgden. Anno nu is Basis Bedrijfshuisvesting de grootste en meest toonaangevende bedrijfsmakelaardij van de regio Rijnland. Landelijk gezien prijkt het bedrijf op de zeventiende plek.

Het bericht van Pauls plotselinge overlijden heeft zijn medewerkers diep geraakt. “Binnen Basis Bedrijfshuisvesting was Paul een vaderfiguur, een unieke persoonlijkheid, een inspirator en een klankbord voor velen,” zegt Sander Zwaan, directeur van de Leidse vestiging. De afgelopen jaren heeft Van der Plas de dagelijkse leiding geleidelijk overgedragen aan Zwaan, Dick Heesen en Mark van Burken. De laatste is directeur in Gouda, Heesen in Alphen aan den Rijn.

Paul van der Plas was een geboren ondernemer en een man van de praktijk. ‘Des te hoger de opleiding, des te lager het rendement’, was een van zijn gevleugelde uitspraken. Wat hem er overigens niet van weerhield om in de avonduren zijn vwo-diploma te halen.

Paul van der Plas was populair op zijn kantoor. “Hij was recht door zee en verbloemde niets, maar sprong wel voor je in de bres als je een foutje maakte,” zegt Zwaan. “Hij was het tegenovergestelde van een bullebak. Voor mij en mijn collega’s was het heerlijk om te kunnen sparren met iemand met zo veel ervaring in het makelaarsvak.”

Paul van der Plas was ook iemand die zijn mening niet onder stoelen of banken stak. Zo gaf hij tien jaar geleden in deze krant zijn gedachten prijs over krakers van kantoorpanden: “Het is te krankzinnig voor woorden dat dat kan. Wat willen ze nou, dat de overheid huisvesting regelt? Welnee, ze willen gewoon gratis wonen.”

Vijf jaar geleden liet hij in deze krant zijn licht schijnen over het beleid in Leiden: “Je woont nergens mooier dan in Leiden. Maar de ontsluiting van de binnenstad is een puinhoop.” En: “Het parkeren in die stad is een drama. Een hele reeks colleges heeft geprobeerd parkeergarages tegen te houden. Op zo’n manier verliest Leiden de slag om de klanten uit de Bollenstreek.”

Naast ondernemer was Paul van der Plas, die woonde aan de Katwijkse Boulevard, een hartstochtelijk aanhanger van Quick Boys. De topklasse vond hij niets. ‘Een gedrocht’, noemde hij dat in een interview in 2010. Liever had hij toen alles bij het oude gelaten. “Want de derby’s tegen Katwijk, dat is - buiten dat gedonder met een kleine groep supporters - toch het leukste wat er is.”

Maar de topklasse kwam er toch en Quick Boys voetbalde er nooit in. Althans tot en met dit seizoen, want afgelopen seizoen behaalden de blauwwitten dan eindelijk de felbegeerde titel in de hoofdklasse. Van der Plas zat bij de kampioenswedstrijd in Vlaardingen - die promotie naar de volgend jaar tot derde divisie omgedoopte topklasse opleverde - op de tribune. “Heel fijn dat Paul dat nog heeft meegemaakt,” zegt Sander Zwaan.

Paul van der Plas, vader van drie kinderen, is woensdag 25 mei 2016 in Katwijk begraven.

(Bron: Leidsch Dagblad)

Bewaren

Bewaren