“Wij maken van een bijzaak een hoofdzaak” | Onze basis

“Wij maken van een bijzaak een hoofdzaak” | Onze basis

Jan Kees Hoogendoorn

14 oktober 2021

Jan Kees Hoogendoorn komt oorspronkelijk uit Boskoop en werkt sinds 2018 bij Basis Bedrijfshuisvesting. Hij is gek op watertorens, focust op feiten en heeft vele bijzondere taxaties op zijn naam staan. In 2019 zette hij - met ruim 20 jaar ervaring op zak - de BV voor Taxaties & Consultancy: “Wij maken van een bijzaak een hoofdzaak.”

Wat maakt van taxeren een hoofdzaak?
“Taxeren wordt vaak gezien als bijzaak, een onderdeeltje binnen het financieringsproces. Het is inderdaad een onderdeel, maar enorm belangrijk. Er is, vooral sinds de financiële crisis, veel meer wet- en regelgeving waar je als taxateur rekening mee moet houden. Je kunt taxeren dan ook niet meer zien als iets wat je ‘erbij doet’. Ik gebruik hiervoor vaak de quote: ‘valuation is a profession’, het is echt een vak apart waarbij advisering ook een belangrijke rol speelt.”

Wat is jouw achtergrond in de vastgoedwereld?
“Ik ben sinds 1997 actief in de vastgoedsector. Ik ben erg geïnteresseerd in architectuur, de geschiedenis van gebouwen en de reden waarom ze op een bepaalde manier ontwikkeld zijn. Ik heb in mijn carrière het gehele makelaarsvak mogen ontdekken – aankoop, verkoop, aanhuur, verhuur, advisering en natuurlijk taxeren – en ben uiteindelijk de taxatiekant op gegaan. Ik houd van de puzzel die je hierbij moet leggen, de zoektocht naar informatie om tot een juiste waardering te komen.”

“Makelaars werken meer vanuit gevoel, taxateurs werken vanuit feiten” – Jan-Kees Hoogendoorn

Wat moet een goede taxateur kunnen?
“Je moet een brede interesse hebben, nieuwsgierig zijn naar het complete plaatje en goed kunnen analyseren. Ik zeg altijd dat makelaars meer op gevoel werken en taxateurs meer op basis van feiten. Je moet dus goed kunnen analyseren en vragen durven stellen!. Tijdens mijn opleiding aan de ASRE tot Master of Science Real Estate in Amsterdam heb ik ook geleerd om dingen vanuit verschillende hoeken te bekijken. Wat jij denkt dat de waarheid is, is namelijk niet altijd het volledige verhaal.”

Wat is de meest bijzondere taxatie die je hebt gedaan?
“Het leuke aan mijn vak is dat je bij ontzettend veel verschillende panden terecht komt. Zoals vandaag een supermarkt omdat de eigenaar gaat stoppen met de winkel en morgen een museumdepot dat nog moet worden gerealiseerd. Maar ik heb ook al veel bijzondere objecten mogen taxeren: een windturbinepark, een bunker, een grootschalig havencomplex. En daarnaast ook grote objecten, zoals het hoofdkantoor van ABN AMRO of het Anne Frankmuseum. Heel veelzijdig en enorm interessant om te doen!”

“Jouw waarheid is niet altijd de waarheid” – Jan-Kees Hoogendoorn

Wat voor pand spreekt jou het meest aan?
“Dat is een makkelijke: een watertoren. In Aalsmeer staat bijvoorbeeld een van de mooiste watertorens van Nederland. Het is echt een landmark die heel kenmerkend is voor een plaats, iedere bewoner weet waar precies de toren staat. Tegenwoordig worden ze ingezet als woning, kantoor of tentoonstellingsruimte, ik heb er ook al een aantal mogen taxeren. Mijn doel is om iedere watertoren in Nederland op de foto te zetten, als een soort hobby. Laatst reed ik met mijn kinderen om via Harderwijk om er een op de foto te zetten, ze kunnen er wel om lachen.”

Ook een taxatie of advies nodig?  
Of een vraag over hoe taxeren werkt? Neem dan contact op met Jan Kees Hoogendoorn via 071-5233277 of mail naar jk.hoogendoorn@basis.nl. Hij helpt u graag verder!

Neem contact op