Pure adrenaline

Pure adrenaline

04 oktober 2018

De Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) is één van de 166 vereniging­en aangesloten bij Reddingsbrigade Nederland. ­Allemaal hebben zij hetzelfde doel: mensen redden. Of beter nog: voorkómen dat mensen gered moeten worden. In Katwijk werd in 2017 426 keer EHBO verleend. Het was een jaar met een wisselvallige zomer. 70 keer rukte de strandwacht uit voor hulpverlening op het water.

Duitse badgasten

De belangrijkste taak van de reddingsbrigade is preventie. Zo worden alle groepen 8 van de basis­scholen in Katwijk uitgenodigd om naar het strand te komen voor scholing. Kees de Mol: “Ondanks dat we muien afzetten, kan het toch voorkomen dat je erin terecht komt. Wat moet je dan doen? En is het wel verstandig om achter je strandbal aan te zwemmen bij oostenwind? Nee, want hij waait steeds een beetje voor je uit de zee op. Of het nu om vermiste kinderen gaat of watersporters die in nood zijn gekomen; in Katwijk betreft het vaak Duitse badgasten. ­Vanuit preventief oogpunt proberen wij daarom ook hen te bereiken. Door animaties in het Duits te maken en meertalige folders uit te delen. We gaan zelfs met ouders in gesprek op de camping, hoe zij en hun kinderen veilig van onze kust kunnen genieten.”

Onbetaalde krachten

De twee Katwijkse strandposten zijn van juni tot september bezet. In die maanden zijn het grootste deel van de dag 9 á 10 hulpverleners op het strand aanwezig. In de overige maanden kan een ploeg vrijwilligers door de meldkamer worden opgeroepen. Het is opvallend te noemen dat een vereniging met zo’n verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid geen betaalde krachten heeft. Het team komt uit alle lagen en hoeken van de samenleving om zich in te zetten voor het bestuur, onderhoud aan het materiaal, het geven van zwemlessen en onderlinge trainingen m.b.t. noodsituaties. Ook is er psychische ondersteuning, want het werken voor een reddingsbrigade kan confronterend zijn, bijvoorbeeld bij ernstig letsel of verdrinking.

 

Financiële uitdaging

De panden voor materiaalopslag en de strandposten zijn eigendom van de gemeente Katwijk. De KRB betaalt hiervoor huur als gebruiker. ­Tegelijkertijd krijgt de brigade een vergoeding uit haar dienstverleningsovereenkomst met de gemeente. Verder zijn er inkomsten vanuit lidmaatschappen, adverteerders in uitingen van de brigade en sponsoring van private partijen, zowel financieel als in natura. Die zijn hard ­nodig. “Een goede boot met dito motor kost zo 35.000 euro”, rekent Kees de Mol voor. “Zo’n boot moet tegen de golven in kunnen beuken zonder dat je bang bent dat de motor afslaat. Het gaat ook om de veiligheid onze eigen mensen.”

Hij somt op: “We hebben onder andere drie ­reddingsboten, twee waterscooters en de nodige overlevingspakken. (Lachend:) Je kunt je mensen bij slecht weer niet in hun zwembroekje of bikini de zee op sturen! We kunnen de kosten in de hand houden met behulp van onze vele vrijwilligers en relaties die de Katwijkse Reddingsbrigade een warm hart toedragen. Zo hebben we uit de ­erfenis van een voormalig bestuurslid twee ­opleidingsboten kunnen kopen voor onze jeugd. De aanleiding was treurig, maar je kunt je ook voorstellen hoe fijn het is om met deze opleidings­boten de jeugd aan onze vereniging te kunnen binden. Zodat zij later als volleerde strandwachten met net zoveel kennis en passie hun verantwoordelijke werk kunnen doen.”  

 

Wilt u met uw organisatie ook iets betekenen voor de Katwijkse Reddingsbrigade? Neem dan contact op met Kees de Mol via communicatie@krb.nl of tel: 06-51917454. KRB is aangewezen als Algemeen Nut ­Beogende Instelling (ANBI).