Ondernemer en pionier in Zuid-Afrika

Ondernemer en pionier in Zuid-Afrika

04 oktober 2018

Van Duijn is oprichter van de Waardzicht ­Investment Groep in Rijnsburg. Een familie­bedrijf ­waarin Van Duijn’s twee dochters ­Evelien en Lione sinds eind 2013 de dagelijkse leiding hebben. Zij houden zich vooral bezig met het ­beheer van de vier Golden Green ­Hotels in Noordwijk, Leiden en Zoetermeer. Cor van Duijn is op de achtergrond aanwezig voor ­advies en richt zich op de vastgoedactiviteiten van de ­onderneming. “Ik werk nog vijf dagen in de week. Ondernemen zit nu eenmaal in mijn bloed. Hoewel ik tegenwoordig ook wel eens een dagje vrij neem,” lacht de Rijnsburger.

Thuisland

Van huis uit is Van Duijn een bloemenkweker. In de jaren 60 trok hij naar Afrika: Senegal, ­Kenia, Tanzania, Zambia. En Zuid-Afrika: een ­politiek gevoelig land, zeker toen apartheid de bevolking nog in zijn greep had. Van Duijn dacht niet in politiek, niet in huidskleur, maar in zaken. Zijn bedrijf groeide uit van handelskwekerij naar veredelaar. Ten slotte was hij zeer succesvol in de genetische modificatie – biotechnologie – waarmee hij de interesse wekte van de Koninklijke Shell Groep. De verkoop van zijn bedrijf aan Shell in 1987 opende de deur naar een nieuwe wereld: vastgoedontwikkeling.

“Zuid-Afrika is mijn tweede thuisland geworden, met Johannesburg als basis. Ten westen van de stad kocht ik grond, bouwde woningen en ­kantoren, beheerde er panden. Deed een geïnteresseerde koper een goed bod, dan verkocht ik alles weer. Zoals grond in Roodepoort, waar nu een Clearwater shopping mall staat met een paar honderd winkels.”

Dromen waarmaken

Ondernemen in Zuid-Afrika vraagt soms het ­uiterste van een ondernemer. Zo duurde het ­verkooptraject van Van Duijn’s kantorenpark ­Somerset meer dan vier jaar en kende dat de ­nodige ups en downs. Een deal is pas rond als alle contracten zijn getekend bij de notaris en het geld op de bankrekening staat. “In Nederland is alles bij wet vastgelegd. In Zuid-Afrika ga je 50 jaar ­terug in de tijd. Het feit dat niet alles is dicht­getimmerd biedt de ondernemer wel een zekere vrijheid die je in Nederland niet meer vindt. ­Jonge ondernemers kunnen hun dromen ­waarmaken in Zuid-Afrika, daar ben ik van ­overtuigd. De vastgoedmarkt in Zuid-Afrika is wel volwassen geworden: de prijs per vierkante meter ontloopt Nederland niet veel meer. Maar, anders dan bij ons, heb je natuurlijk heel veel ruimte om te bouwen! Zuid-Afrika is 25 keer zo groot als Nederland.”

Nieuw voor oud en terug naar huis

De verkoop van zijn laatste vastgoedbezit in Zuid-Afrika is naar verwachting binnenkort rond. Het gaat om een luxe kantorenpark, ­Westwood, ten westen van Johannesburg.  Als de laatste ­betaling binnen is, komt een einde aan dit hoofdstuk. De ondernemer zoekt het ­tegenwoordig ­dichter bij huis. “Nieuw voor oud en terug naar huis is nu de slogan,” zegt Van Duijn. Onlangs kocht hij nog het pand van ­Zeeman in de ­Hoornespassage in Katwijk en de panden van Kruidvat en de Rabobank in Rijnsburg. De nieuwe rotonde vlakbij zijn ­kantoor en woning aan de Waardlaan is er mede dankzij zijn inzet gekomen. “Achter de ­geraniums zitten is geen optie. Leven is beleven en dat doen wij als prachtig familiebedrijf met elkaar.”