Kenniscentrum Bodemdaling en Campus Gouda vestigt zich in Arti Legi gebouw

Kenniscentrum Bodemdaling en Campus Gouda vestigt zich in Arti Legi gebouw

Mark van Burken

20 juni 2022

Recentelijk hebben Wethouders Thierry van Vugt en Michel Klijmij de koopovereenkomst ondertekend voor het Arti Legi gebouw aan de Markt in Gouda. Dit historische Rijksmonument ligt aan de Markt 27 en wordt de nieuwe locatie van het nationale Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen. Campus Gouda zal bovendien in Arti Legi onderwijsactiviteiten gaan organiseren in samenwerking met verschillende hogescholen.

In Nederland daalt de bodem namelijk harder dan dat de zeespiegel stijgt. Dit veroorzaakt in toenemende mate problemen in zowel landelijke als stedelijke gebieden. Met ons kantoor in Gouda zijn wij ons altijd bewust van bodemdaling en funderingsproblemen. Met het nieuwe Kenniscentrum is deze broodnodige kennis dichtbij huis; daar plukken de inwoners en andere ondernemers van Gouda straks de vruchten van. Het nieuwe Kenniscentrum moet ervoor zorgen dat iedereen die er mee te maken krijgt laagdrempelig toegang kan krijgen tot kennis en de beste oplossingen. Niet alleen is dit goed nieuws voor Gouda, maar ook voor de rest van het land is dit een goede stap in het leren leven met klimaatverandering. 

Arti Legi is een beeldbepalend en karakteristiek rijksmonument aan de Markt te Gouda dat sinds 1855 huisvesting bood aan de stadstekenschool (Arti-voor de kunst) en het kantongerecht (Legi-voor de wet). De geschiedenis van deze locatie gaat echter terug tot de vijftiende eeuw toen op dezelfde plek de Latijnse parochieschool stond waar de latere filosoof Desiderius Erasmus enkele jaren onderwezen werd. Het karakteristieke witte gebouw neemt nu ruim anderhalve eeuw een prominente en centrale plaats in aan de zogenaamde Regenboog van de Markt te Gouda.
 
Het gebouw is destijds ontworpen door de Goudse adjunct-stadsarchitect W.C. van Goor in eclectische stijl met romaanse, gotische en renaissance elementen. In 2012 is het gebouw door de huidige eigenaren ingrijpend gerestaureerd. 

Basis Bedrijfshuisvesting Gouda bracht deze transactie tot stand namens verkoper.

image00006.jpeg