Heerlijke wijnen  van een uitzonderlijk landgoed

Heerlijke wijnen van een uitzonderlijk landgoed

04 oktober 2018

Het landgoed was ooit onderdeel van ­‘Vergelegen’, opgericht door Willem Adriaan van der Stel in 1709. Deze Nederlandse gouverneur plantte er destijds 400.000 druivenstekken en 30.000 fruitbomen. Nadat Van der Stel werd ­teruggeroepen naar ­Nederland, is het landgoed door de VOC in vier delen verkocht. Toen zakenman Dr. Christo ­Wiese Lourensford kocht in 1998 werd het ­maken van wijn nieuw leven ­ingeblazen. En hoe! Met trots op het rijke ­verleden als ­fruitkwekerij en wijngaard creëert zijn team ­uitzonderlijke wijnen.

Onderdeel van de natuur

Economische stabiliteit en een duurzame ­leefomgeving vormen samen een vruchtbaar ­huwelijk bij Lourensford Wine Estate. Het wijnbedrijf installeerde zonnepanelen die dagelijks maar liefst 2800 kWh opwekken. Cellarmaster Hannes Nel vertrouwt op de natuur om geweldige wijnen te maken. “En daarom ­behandelen we onze omgeving op een manier die ons dicht aan het hart ligt”, legt hij uit. Het wijnbedrijf neemt ook z’n verantwoordelijkheid om de rijke bio­diversiteit op het grondgebied te handhaven, ­tegelijk met het kweken van de ­gewenste druiven­trossen. Dat bleef niet on­opgemerkt door het ‘Conservation Champion Programme’ van het WWF en is bekroond door de Nedbank Green Wine Awards.

Wilde dieren

1.200 hectare van het Lourensford Estate bestaat uit zogenoemd ‘fynbos’, met zeer rijke en uiteenlopende vegetatie. De wijngaarden, fruitbomen en protea (suikerbos) vullen 2.800 hectare. Deze plek vormt ook de natuurlijke habitat van het zeldzame Afrikaanse Luipaard (panthera pardus pardus), beter bekend als de panter. Op het landgoed zijn zeven bewegingscamera’s geïnstalleerd om te bepalen hoeveel van deze luipaarden in de regio aanwezig zijn. Production Manager ­Deirdré Louw: “Naast panters zien we ook rooikat (caracul), slangen, bavianen en ­diverse soorten antilope op de ­camera’s. Met de oprukkende ­verstedelijking doet het mij veel genoegen om op een estate als Lourensford te werken, waar nog steeds wilde dieren kunnen worden gespot.”

Het uitzicht, de wijnmakerij, het restaurant, de koffiebranderij, een art gallery, markten en ­concerten in de open lucht: het zijn attracties die jaarlijks de nodige bezoekers trekken. Er worden zelfs fiets- en trail-running evenementen in het gebied georganiseerd. En dat snappen wij maar al te goed! Lourensford Wine Estate is een ­verrukking voor de smaakpapillen en een lust voor het oog. 

 

Waar vindt u Lourensford?

De meest gangbare Lourensford wijnen vindt u bij Gall & Gall. De high-end wijnen worden geleverd door Capreo. Lourensford Wine Estate zelf is een ­bezoek meer dan waard. Het adres is Somerset West, 7130, South Africa. Tel: +27 21 847 2333.

The River Garden ­Flower Collection

Zachte, aangename ­wijnen met een uitzonderlijke prijs/kwaliteitverhouding.

The River Garden ­Classique

Toegankelijke, gemakkelijk drinkbare ­wijnen met een overvloed aan divers fruit, maar wel klassiek in stijl en smaak.

Lourensford Range

'The Dome' is de hoogste top van het ­Helderberg gebergte die de stad ­Somerset West in ­Stellenbosch omsluit. Deze ­creëert het natuurlijke amfitheater waar landgoed Lourensford is gelegen.

Limited Release

Wereldklasse boetiek­wijnen die het ­unieke terroir van het ­Lourensford-­landgoed uitdrukken. Het betreft een strenge ­selectie van druiven, waarbij gesorteerde bessen en delicate processen worden ­gebruikt om klassieke, elegante en ­bekroonde wijnen te maken.