Gebouwbeheer kan makkelijker en veiliger

Gebouwbeheer kan makkelijker en veiliger

Sander Zwaan RT RM

08 april 2016

MD Service in Gouda zet technologie op innovatieve wijze in voor gebouwbeheer. Objectbeveiliging is hierbij een hot item. “En alles is met een smartphone aan te sturen en te monitoren”, vertelt Martijn Daanen, directeur van MD Service.

MD Service is totaalleverancier op het gebied van elektrotechnische installaties. Van audio en visuele presentatiemiddelen, domotica, data- en ­telefonie-infrastructuur tot zaken als elek­trische laadpalen en noodstroominstallaties. Het Goudse bedrijf levert, installeert en zorgt voor verregaande integratie van de verschillende systemen. Ook verzorgt MD Service – veelal op contractbasis – het technisch beheer en onderhoud. De ontwikkelingen in al deze vakgebieden gaan snel. “Dat geldt zeker voor objectbeveiliging”, vertelt Martijn Daanen, oprichter en directeur van MD Service. Zijn bedrijf voorziet steeds meer bedrijfspanden en woonhuizen van de modernste beveiligings- en alarmsystemen. “Het beveiligingsniveau van ­bedrijfsobjecten wordt steeds hoger. Deels door de wensen van gebouweigenaar of -gebruiker. Maar ook door steeds scherpere eisen van verzekeraars.”

Pakkans
Naast camerasystemen aan en in gebouwen legt MD Service nu ook zogeheten schilbevei­liging aan. “Dat kunnen bewegingsmelders zijn maar ook onzichtbaar aangebrachte gronddetectiesystemen. Hiermee worden indringers gespot ruim vóórdat zij het pand bereiken en binnendringen. De pakkans bij de huidige aanrijtijden van beveiligingsteams en politie wordt zo aanzienlijk groter en er ontstaat veel minder schade aan gebouwen.” In opkomst is ook het intelligente video­systeem dat op basis van vingerafdruk, gezichts­herkenning of kentekenherkenning toegang tot bepaalde ruimten verleent, of juist alarm slaat. Rode draad in deze ­technologische ontwikkelingen is – naast verregaande functionaliteit – efficiency en gemak. “Zodra het beveiligingssysteem wordt geactiveerd, kun je op je smartphone, tablet of pc via camera’s live volgen wat er in en rond je pand gebeurt. Zo kun je snel maatregelen nemen en het voorkomt valse meldingen, die steeds vaker doorberekend worden.”

Alles-in-één aansturing
De smartphone wordt sowieso de centrale aansturing voor bijna alle technologie die in een pand aanwezig is: verlichting, klimaatbeheersing, zonwering, audio-visuele presentatiemiddelen het kan allemaal mobiel aangestuurd worden. Op locatie en op afstand. Martijn Daanen: “Energiemanagement neemt bij veel bedrijven een belangrijke plaats in binnen hun MVO-beleid. Met je smartphone kun je nu real time het energieverbruik – zowel stroom als gas – monitoren. Dat geldt ook voor je eigen energie­productie met bijvoorbeeld zonnepanelen. Kortom, met onze technologie helpen we pandeigenaren en -gebruikers aan meer veiligheid, lagere kosten, meer gemak en betere managementinformatie.”

www.mdservice.nl