“Een goede deal is het mooiste wat er is” | Onze basis

“Een goede deal is het mooiste wat er is” | Onze basis

Jan-Jeroen Schaap

27 december 2021

Hij is geboren en getogen in Katwijk en zit al 24 jaar in het vak: Jan Jeroen Schaap. Als vastgoedmanager en partner bij de vestiging in Leiden handelt hij als eigenaar om een portefeuille zo goed mogelijk te laten renderen: “Ik doe alsof het mijn eigen portemonnee is.” Jan Jeroen vertelt over het belang van lokale kennis, meedenken en structuur.

Hoe ben je in de vastgoedwereld terecht gekomen?
“Ik heb oorspronkelijk Commerciële Economie gestudeerd. Ik ben toen begonnen bij een luchtvaartexpediteur, maar goede klanten waren na een week alweer weg omdat een zending bij de concurrent 1 cent goedkoper was. Ik ben niet van de ‘harde sales’, maar een mensen-mens die vertrouwen wil opbouwen. Bij voetbalvereniging Quickboys in Katwijk kwam ik met de toenmalige directeur van Basis – Paul van der Plas – in gesprek. Vastgoed is een dynamisch vak waar lokale kennis en een klik met de opdrachtgever belangrijk zijn. De overstap beviel daardoor vanaf dag één heel goed.”

Wat spreekt je aan in vastgoedmanagement en beleggingen?
“Het is de meest brede vorm binnen vastgoed. Je hebt met alle facetten te maken, van een lekkende dakgoot tot een vertrekkende huurder. In ’97 was vastgoed nog een redelijk onontgonnen gebied. Zeker de laatste tijd is dit steeds meer gedetailleerd geworden, er is steeds meer toezicht. Dat vind ik een mooie ontwikkeling: ik ben erg accuraat en houd van structuur. Ik heb mijn Master of Real Estate behaald, wat zeker in de beleggingswereld deuren heeft geopend. Vanuit mijn netwerk kan ik schakelen met partijen en tot mooie transacties komen: een goede deal maken is het mooiste wat er is.”

“Het geeft energie om een portefeuille zo goed mogelijk te laten renderen” – Jan-Jeroen Schaap

 Hoe kan je een portefeuille goed beheren?
“Door echt in de schoenen van de eigenaar te stappen. Je krijgt het vertrouwen van de ondernemer om zijn of haar vastgoedportefeuille te beheren en alles te regelen, waarbij het vaak ook om grote bedragen gaat. Door te handelen alsof het je eigen portemonnee betreft doe je dit zo goed mogelijk. Het geeft dan ook energie om een portefeuille zo goed mogelijk te laten renderen, door bijvoorbeeld leegstand zo snel mogelijk op te lossen, panden in goede staat te houden, en goed te letten op economische ontwikkelingen in de sector of regio. Ik heb hiervoor ook veel gesprekken met huurders – die bemiddelende rol vind ik het leukste van mijn dagelijkse werk.”

 Wat is volgens jou de kracht van Basis?
“We staan dicht tegen de klant aan en zijn erg pragmatisch. Doordat we de klant goed kennen, kunnen we ook echt meedenken en meebewegen waar het kan. Dat is nu ook erg belangrijk in de coronatijd, waarin sommige ondernemers het hoofd boven water moeten houden, terwijl anderen juist vol met de economische groei mee willen gaan. We zitten als Basis ook stevig in de regio. Om goed te beheren is dat noodzakelijk: je moet dicht op het pand zitten om lokale kennis te hebben. Je moet de buren kennen, de gemeente.”

“We zitten stevig in de regio waardoor we veel lokale kennis hebben” – Jan-Jeroen Schaap

Je hebt een uitstap van 6 jaar gemaakt. Wat heb je meegenomen aan kennis?
“Ik heb inderdaad 6 jaar bij Green Real Estate gewerkt als een van de drie directeuren. De organisatie was net opgestart. Daardoor was ik niet alleen bezig met de groei van de vastgoedportefeuille, maar ook met de groei van het bedrijf. We hebben hard aan de organisatie gewerkt, processen gestructureerd, de juiste mensen op de juiste plek gezet. Deze ervaring en kennis heb ik meegenomen om weer bij Basis in te zetten. We brengen nu nog meer structuur aan in de data en processen, waardoor we nog verder kunnen groeien.”

Wilt u uw vastgoedportefeuille laten beheren?  

Of bent op zoek naar een goed renderende belegging? Neem dan contact op met Jan Jeroen via 071-5233277 of mail naar jj.schaap@basis.nl. Hij helpt u graag verder vanuit zijn jarenlange ervaring en lokale kennis.

Neem contact op