“Durf te investeren in verduurzaming” – 4 tips Donald Dinkelaar

“Durf te investeren in verduurzaming” – 4 tips Donald Dinkelaar

Kees Verhoeff

21 april 2022

Hij is een van onze eerste trouwe klanten, en is al 29 jaar succesvol vastgoedontwikkelaar en belegger: Donald Dinkelaar. Met GouweZone Real Estate en Ericis Design & Property Transfers loopt Donald voorop in het transformeren van panden naar duurzame objecten. “Ik wil beleggers en vastgoedeigenaren meegeven: durf te investeren in vraaggericht aanbod, kijk vooruit en gebruik de natuur op een slimme manier.” 

 1. Bied vraaggericht aanbod aan
  Donald heeft duurzaamheid hoog in het vaandel: “Mijn doel is om de ecologische footprint van mijn eigen panden en die van mijn klanten zo laag mogelijk te krijgen en houden. Oftewel: dat ze zo min mogelijk CO2-uitstoot hebben.”

  Hij vertelt dat de huidige trend is dat huurders steeds meer nadenken over het complete plaatje: “Een huurder vraagt nu: Hoe hoog zijn de servicekosten? En hoe zit het met de kwaliteit en duurzaamheid van het pand? Mijn dochter is 22 en valt dus onder ‘de nieuwe generatie’, zij geeft bijvoorbeeld al aan alleen te willen wonen in een energieneutrale woning. Dit geldt ook voor commerciële huurders: zij willen weten wat de CO2-footprint per jaar is. Zorg als verhuurder dan ook dat je deze vragen kunt beantwoorden en dat je voldoet aan de huidige wensen.”
 1. Kijk 10-20 jaar vooruit
  Donald reist veel, en heeft niet alleen beleggingen in de Randstad, maar onder andere ook in Duitsland, België, Vietnam en Bonaire. “Ik heb het geluk dat ik al jong veel in China ben geweest. Daar denken en plannen ze in eeuwen, dus in termijnen van 100 jaar. In Nederland is dit hooguit – zeker met de huidige korte-termijn-politiek – twee tot drie jaar. Zorg dat je als belegger en vastgoedeigenaar minimaal 10 tot 20 jaar vooruit kijkt, en dus veel meer op de lange termijn focust zoals de Chinezen dit ook doen.”

  “De basisbouw van een pand moet in mijn ogen 100 jaar meekunnen, gelet op de bronnen die het pand gebruikt, de materialen die je inzet en het fundament. Op die manier ben je duurzaam en dus voor de lange termijn bezig. Een van onze panden – waar Basis Alphen ook in zit – is een van de duurzaamste van Nederland, onder andere door hergebruik van energie en de inzet van PV panelen. Daar ben ik natuurlijk hartstikke trots op.”
 1. Durf te investeren
  Donald classificeert panden in drie categorieën: kansloos, kansarm en kansrijk: “Kansloze panden moet je niet aan beginnen, kansrijk spreekt voor zich. De kansarme panden zijn interessant: dit is ‘versleten’ en soms zelf ‘vergeten’ vastgoed van zo’n 30 tot 35 jaar oud. Door de krapte op de markt – ook in commercieel vastgoed – liggen hier nu de kansen, zeker met de prijzen die enorm zijn gestegen.”

  “Het is belangrijk om dit soort panden niet alleen om te turnen naar woningen, maar ook commercieel in te zetten door herontwikkeling. Hierbij is de combinatie van de juiste architectuur, de juiste techniek en de juiste prijsvorming essentieel. Mijn advies is: pak de kans aan, durf te doen en investeer.”
 1. Gebruik de natuur op een slimme manier
  “Het is al decennia bekend dat fossiele brandstoffen opraken, vandaar dat er ook steeds meer ingezet wordt op het verkrijgen van energie via de zon, wind en water. En verduurzamen is wat mij betreft niet alleen noodzakelijk qua kosten, maar ook een kwestie van willen – en zoals ik hierboven zei, durven – investeren.”

  “Veel ontwikkelaars zijn nu alleen gefocust op rendement, maar je moet juist vooruit kijken en zorgen dat een pand lang meegaat. Daar kan je dus de natuur voor inzetten: verkoelen met grondwater, verwarmen met de zon. Bijkomend voordeel is dat je door je eigen energievoorziening ook een stuk minder afhankelijk bent van de overheid. Op termijn komt hier ook de inzet van waterstof bij.” 

GouweZone: Top 10 duurzaamste projecten van Nederland
Donald gebruikt niet alleen woorden over verduurzaming, hij laat dit vooral zien in de praktijk. Zo startte hij in 2009 met de bouw van de GouweZone: ca. 10.000 m2 kantoorruimte langs de rivier de Gouwe, waarbij de belangrijkste innovaties op het gebied van alternatieve energie direct zijn geïmplementeerd.

Agentschap NL heeft de GouweZone middels een groenverklaring gekwalificeerd tot de top 10 duurzaamste projecten van Nederland. En naast de ‘green facts’ als optimale EPC-resultaten, hoge GreenCalc-score en lage gebouwgebonden energiekosten, is absoluut niet ingeleverd op comfort, functionaliteit en design.

Verhuur door Basis Bedrijfshuisvesting
Vanuit Basis doen wij de verhuur van de kantoorruimte in GouweZone. Donald: “Basis brengt voor mij een hoog niveau in de makelaardij. Ze hebben verstand van zaken en kijken naar de lange termijn. Ik ben niet voor niets al ruim 20 jaar een tevreden klant, ze doen bijna alle verhuur voor mij.”

Donald praat niet alleen over verduurzamen maar ook het slim gebruik maken van energie. Lees verder wat Donald vertelt over slimme kantoren.  

Op zoek naar een duurzaam kantoorpand?  
Neem dan contact op met Kees Verhoeff via 0182 – 525 700 of mail naar k.verhoeff@basis.nl. Hij helpt u graag verder!

Neem contact op